On esitetty, että OXIKLORIN parantaisi COVID-19:sta. Ranskassa on nyt tehty kaikkiaan kuusi tutkimusta aiheesta eri yliopistosairaaloissa.
Marseillessa professori Didier Raoult on raportoinut ryhmänsä kanssa erinomaisia tuloksia yhditämääl hydroksikorkiinin ja atsatiopriimin. Kaikkiaan 701:sta potilaasta oli vain yksi kuollut. Marseille on ollut muutoinkin tehokas. Siellä on tehty lyhyessä ajassa 38 000 PCR-testausta. Siis paljon enemmän kuin koko Suomessa samana aikana. Marseillessa kuolleisuus on selvästi pienintä Ranskassa.
Raoultin ryhmä ei ole kuitenkaan käyttänyt satunnaistamista. Tieteellisenä lopputulemana on, ettei ole vielä pystytty varmuudella osoittamaan, että hydroksiklorokiinisa olisi merkitsevää apua ainakaan rutiinisti käytettynä. Siitä voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Tarvitaan vielä lisää tutkimuksia ja sellaisia on tekeilläkin. Toisaalta nyt on käynnissä laaja DISCOVERY-tutkimus, jossa tutkitaan myös muita lääkeaineita. Siinä ei kuitenkaan tutkita atsatiopriiimin ja klorokiinin yhdistelmää, mikä on vahinko, sillä Marseillen mukaan tarvitaan nimenomaan tämä kombinaatiohoito.
Joka tapauksessa tällä hetkellä ei ole niin paljon näyttöä, että olisi mielekästä aloittaa OXIKLORIN hoito ainakaan omin päin ilman infektiolääkärin määräystä. Nyt en tarkoita lääkkeen käyttöä SLE:ssa enkä reumasairaudessa, joissa sen on todettu olevan hyödyllinen.
Lääkkeellä on interaktiota. Muun muassa sitalopraamin käyttö on vasta-aiheista. Myös antihistamiinien ja diabeteslääkkeiden kanssa on varottava. Lääkkeellä voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia myös muiden lääkkeiden kanssa.
Käyttäisinko itse OXIKLORINia, jos saisin koronainfektion? Tuskin nykyisen tiedon valossa. Todennäköisesti ainakin kysyin onko järkevää yhdistää siihen myös asitromysiini. Konsultoisin kollegoita, mutta luottaisin joka tapauksessa hoitaviin lääkäreihini. Toivottavasti saamme pian lisätuloksia. Raportoin niistä myös täällä.
Seuraavassa muutamia juttuja, joista parhaimmat (valitettavasti) ranskaksi:
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.31.018556v1https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.31.018556v1
Ranskalaista pohdintaa:
http://jdmichel.blog.tdg.ch/archive/2020/04/03/hydroxychloroquine-le-bal-des-ignares-305545.html
Ranskalainen youtube:
https://m.youtube.com/watch?v=R8_k0Rkt1dk
Pitäisikö atsatiopriimin tilalla lukea atsitromysiini?
VastaaPoistahttps://www.sciencemag.org/news/2020/04/france-s-president-fueling-hype-over-unproven-coronavirus-treatment
"In his hospital, every patient diagnosed with COVID-19 receives hydroxychloroquine combined with azithromycin, an antibiotic."
Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID-19: results of an open-label non-randomized clinical trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32205204
Hei, kiitos korjauksesta. Tietenkin asitromysiini antibioottina. Atsatiopriini on solunsalpaaja, josta on myös keksutelltu covidin yhteydessä. Noiden juttujen jälkeen on julkasitu uusia havaintoja, joiden mukaan hydroksiklorikiiniasta (OXIKLORIN) ei ole merkittävää hyötyä, mutta voi sen sijaan olla haittoja. Lopullista totuuta ei vielä tiedet, mutta uusimpien tietojen valosa ei ole järkevää aloittaa sen käyttöä kuten ei asitormysiiniäkään covidin perushoidossa. Jos tulee baktereikomolikaatio saattaa asitromysini tulla kyseeseen silloin, jos mikrobiologiset tulokset antavat siihen perusteet. Tärkeintä hoidossa on huolehtia hapetuksesta (hengityksestä) ja nestetasapainosta. Erinomainen hotosimulaattori löytyy The New Englan Journal of Medicine sivuilta. Lievät ja keskivaikean potilaan onnituiin pelastamaan. Iäkkään potilaan menetivin vaikka kuinka yritin. Hatunnosto tehohoitolääkäreille. Kokeilkaapa miten pärjäätte hoitamisessa: https://covid19rx.nejm.org/landing/index.html
PoistaSIMULAATTORI COVID-19 POTILAIDEN HOITAMISESTA:
VastaaPoistahttps://covid19rx.nejm.org/landing/index.html
"Noiden juttujen jälkeen on julkasitu uusia havaintoja, joiden mukaan hydroksiklorikiiniasta (OXIKLORIN) ei ole merkittävää hyötyä, mutta voi sen sijaan olla haittoja."
VastaaPoistaAsiasta on liikkeellä myös päinvastaisiakin näkemyksiä, joista ei ilmeisesti saa joissain kohdin puhua/kirjoittaa, vaikka pitäisi olla sananvapaus:
https://www.ossitiihonen.com/2020/07/27/mikko-paunio-trump-oli-oikeassa-hydroksiklorokiinista/